İnternet ortamı işlerimizi...


İnternet ortamı işlerimizi hızlandırdığı ve pratikleştirdiği kadar kimliğimize, hesabımıza kısacası maddiyatımıza ve maneviyatımıza kolayca ulaşılabildiği gibi, isteğimiz dışında istemediğimiz mecralara yol almamıza da neden oluyor. İnternetin sağladığı kolaycılığın cezbedici hali bizi tehlikeli sulara çekiyor. Ne demek istediğimi başıma gelen bir olgu ile anlatayım;

Aracımın periyodik muayene zamanı geldi. Bunun için randevu almak amacıyla internete girdim. Karşıma çıkan ilk siteye daldım, sitedeki telefon numarasını aradım; Araç bilgileri, araç sahibinin bilgileri, araç üstündeki maliye ve trafik borçları sorgulandı. Ve hayret istediğim tarihe ve istediğim saate randevu verildi.

***

Telefonuma bir mesaj geldi. Telefon faturam her zamankinden 100 TL kadar fazla idi. Hemen operatörü aradım, aradığım Tüvtürk aracı sitesi paralı imiş. İşin aslını Tüvtürk’ün Denizli merkezdeki adresini arayınca öğrendim. Bazı aracılık yapan internet siteleri telefonları vasıtası ile paralı hizmet veriyorlarmış. Bu hizmetin bedeli telefon faturama yansıtılıyormuş. Neyse dedim, bari randevu alınmış mı diye sorgulattım; hayır randevu alınmamıştı, yani dolandırılmıştım.

Tekrar aracılık yaptığını söyleyen siteye döndüm. Bu defa sitedeki yazıları güzelce okudum. Araç muayenesi ile ilgili süreçleri ve gerekleri çok güzel anlatmışlar. Servis hizmetlerinin dakikasının 10 TL olduğunu da belirtmişler. Yani buraya kadar sorun yok, sorun şu ki benim için bir randevu alınmamıştı. Alınması da mümkün değildi, çünkü daha sonra aracısız internet ortamında form doldurarak yaptığım müracaat sırasında gördüm ki, trafik cezaları borcum var ve bunları ödemeden ilerlemem mümkün değil.

***

Neticede net bir şekilde dolandırılmıştım ve başkalarının başına gelmesin diye paylaşmak istedim. Aracılık iddiasındaki internet sitesinin ismini vermeye gerek duymuyorum, zira bu konuda böylesi bir aracıya ihtiyaç yok ki iyisi kötüsü olsun.

‘Prof. Dr. Bülent TOPUZ’