‘’İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya’’ Ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek’in bu meşhur dizeleriyle başlamak istedim yazıma. Şair bu sözlerle insanın içine serinlik veren uzun bir yolu anlatmakta adeta, bir o kadar da meşakkatli ancak hayat dolu. İşte ‘’Kungfu’’ yolunu da ancak belki bu dizeler en iyi ifade edebilirdi. Yani anlamı itibariyle ‘’ bir beceriye ustaca sahip olabilmek, olgunlaşmak’’. Hayat boyu insanı çeşitlendiren ve zenginleştiren çok uzun bir yol. Bizim burada değineceğimiz branş ise özelinde Wushu Kungfu . Çin’in adeta Wing Chun ile birlikte Milli branşı olan Wushu, içeriğinde Çin’in 5000 yıllık mazisinin ve yapılan sayısız iktidar mücadelesinin izlerini taşıyarak yıllar içinde olgunlaşmış ve Dünyadaki en değerli mücadele sanatlarından birisi haline gelmiştir. ‘’Savaş Sanatı’’ anlamına gelen Wushu, meal anlamı ile diğer Kungfu stillerini de kapsayıcı bir metafor salınımı yapmaktadır zihinlerimize. Ancak elbette ki bu mana WingChun, Shaolin, Mantis vb. çalışılan diğer farklı Kungfu savaş sanatı disiplinlerine ve başka kültürlerin mücadele sanatlarına da haksızlık olarak algılanmamalıdır.

Günümüz dünyasında Wushu olarak bildiğimiz mücadele sanatı 1900’lü yıllar itibari ile önce Çin’ de küçük gruplar ve girişimler halinde organize olmaya başlamış, 1985 yılında Pekinde Dünya Wushu Federasyonu kurulması ile modern Wushu yapısallığı, müsabakaları ve kültürü bütün dünyada tanınmaya başlanmıştır. Uluslararası Wushu Federasyonu an itibari ile Olimpik olmayan ancak IOC (Uluslar arası Olimpiyat Komitesi) tarafından kabul edilen bir Federasyondur. Ülkemizde de Wushu gelişimi, dünya tarihine benzer bir seyir izlemiş; çeşitli grup oluşumlarının ve Federasyonlaşma süreçlerinin ardından nihai olarak 2006 yılında Gençlik Spor Bakanlığımıza bağlı olarak Türkiye Wushu Federasyonu kurulmuştur. Wushu branşı adeta anlamının hakkını verircesine içeriğinde öylesine mücadele kollarını barındırmıştır ki bu becerileri öğrenmeye çalışmak bir ömürden fazlasına ihtiyaç duymamıza neden olacaktır. Uzun sürme ihtimalinin yanı sıra içeriğindeki zarif, sanatsal ve sağlığı, zinde kalmayı amaçlayan pek çok fonksiyon ile; bu yönüyle de özellikle son yıllarda farklı projelerle de karşımıza çıkan ‘’yaşam boyu spor’’ felsefesinin de en büyük karşılayıcısı branşlardan birisidir. Gelin burada Wushu branşımızın içeriğine kısa bir göz atalım:

Wushu branşında iki temel müsabaka şekli vardır.

1-) Wushu Sanshou (Sanda): Eldiven kullanılan, aşağı, orta ve yukarı seviye vuruşların olduğu bir müsabaka. Rakibi atma, tutma, düşürme vardır. Diz, dirsek ile ve kurallarla belirlenmiş yerlere vuruş yasaktır. Belirli bir platform üzerinde yapılır.

2-) Wushu Taolu Yarışma: Döğüş sanatının kareografik, gösteri içerikli müsabaka bölümüdür. Aşağıdaki branşları kapsar:

Changquan (kuzey boksu; CQ), Nanquan (güney boksu; NQ) , Taijiquan (gölge boksu; TJQ)

Jianshu (kılıç; JS), Daoshu (geniş kılıç; DS) , Qiangshu (mızrak; QS), Gunshu (sopa; GS)

Taijijian (taiji kılıcı; TJJ), Nandao (güney kılıç; ND) , Nangun (güney sopası; NG)

Duilian (ikili müsabakalar; DL), herhangi bir silah olmadan iki alt dala ayrılmıştır; silahlı ikili; ve silahlara karşı çıplak elle ikili. , Jiti (grup müsabakaları; JT)

Türkiye Wushu Federasyonu’nun verilerine göre Ülkemizde şuan 72 il temsilciliği bulunmaktadır. 200 külüpte ve 315 antrenör nezaretinde 10 bin civarı sporcu Wushu Kungfu yapmaktadır. Wushu Federasyonu son yıllarda Wing Chun, Aikido , Budokaido ve Jeetkunedo gibi bazı diğer mücadele sanatlarını da bünyesine alarak daha geniş bir kitleye hitap etmekte, branşların eğitim ve gelişimlerine de destek olma sorumluluğunu yüklenmektedir. Sayın Yılmaz Aydın, Sayın Salih Urhan, Sayın Abdurrrahman Akyüz, ve Sayın Ayhan Kesrure, Wushu branşının Türkiye’de gelişimine katkı sağlayan duayen isimleri arasında yer almaktadır.

Wushu’yu kimler yapabilir ve çocuğumuz neden Wushu yapmalı?

Eskiden ‘’7’den 70‘e spor’’ diye bir mottomuz vardı. Ancak gelişen bilim ve spor farkındalığı neticesinde bu kavram günümüzde ‘’yaşam boyu spor’’ algısının gelişmesine neden olmuştur. Mutlaka her yaşta spora ve kazandırdıklarına ihtiyacımız var. Wushu branşı da yukarda da değindiğim gibi hayat boyu sağlıklı ve zinde kalma şansını yakalamamıza olanak verebilir. Asıl olan ne yapmak istiyorsun? Kısa sürede mücadele kavramı içinde bir gelişim mi, yoksa uzun süreli zarif, esnek, rahatlatıcı ve sanatkarane uzun soluklu bir eğitim mi? Wushu içeriğinde barındırdığı bir çok alt dal ve müsabaka çeşitliliği ile size farklı alternatifler sunmakta. Ancak sorunun genel bağlamını sadece Wushu özelinde değil de bütün olarak mücadele sanatları ve spor özelinde algılamak ve bu doğrultuda öneri yönlendirmek bir spor adamı olarak kendi adıma daha tutarlı olacaktır. Her neviden yaşam boyu spor, sağlık adına mutlaka yapılması ve özendirilmesi gereken bir sorumluluktur. Aynı şekilde tercih ettiğiniz bir mücadele sanatı da size kazandırdıkları nedeni ile kendimizi ve ailemizi yeri geldiğinde savunabilmemizi sağlayan, özgüvenimizi yükselten önemli kişisel gelişim programlarıdır. Evladınızın ilerde nasıl bir birey olmasını istiyorsunuz? İçine kapanık, sorumluluktan kaçan, başarısız, asosyal ve maalesef belki de obez… Koordinatif ve iletişim yetenekleri zayıf… Maksadım kimsenin içini karartmak değil elbette . Sadece büyük sorumluluğun ebeveynlerde olduğunu anımsatmak istedim. Sizin şuan harekete geçmeniz ile diktiğiniz spor fidanı diğer kazanımların yanı sıra beklide yıllar sonra çocuğunuzun Wushu şampiyonu olması ile göğsünüzü kabartan, yüzünüzü güldüren ve iyi ki yapmışım diyeceğiniz en yerinde kararlarınızdan olacaktır. Saygı ve sevgi ile.

Sifu Mustafa AKYÜREK Wushu – Wing Chun Antrenörü