Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi

Mimarlar Odası, Tabip Odası, Eczacılar Odası Denizli Şubeleri, Akut, Umke gibi bazı STK’lar, Denizli Veterinerler Odası ve TMMOB’a bağlı hemen her odanın katılımı ile birlikte son deprem üzerine “Deprem Değerlendirme Forumu” başlıklı bir toplantı düzenledi. Mimarlar Odası organizesinde ve Cüneyt Zeytinci salonundaki toplantı, biraz uzun sürmesine rağmen epey dinleyici sonuna kadar sabırla dinledi.

Önce Akut deneyim paylaşımı yaptı. Kendilerinden sonra konuşacak olan hekimler, dağcılar, eczacılar gibi organizasyon eksikliğinden bahsettiler. Örneğin uçakla bölgeye intikal etmek için İzmir’e doğru yola çıktıklarını, ancak çalışma aletlerinin uçağa alınmayacağı haberi gelince, kara yolu ile bölgeye yöneldiklerini anlattılar. Yolların aşırı kalabalık olması, insanların ambulanslara bile duyarsızlığı, yıkılan enkaz sayısına bakınca kurtarma ekiplerinin sayıca ne kadar cılız kaldıkları, şeklinden uzayıp giden organizasyon eksikliklerini anlattılar. Gerek gıda, gerekse giyecek olarak gönderilen yardımların ilk gün yok, ikinci gün tepeleme yani fazlasıyla olduğu ancak bunun şehir merkezleri için geçerli olduğu ve fakat şehir merkezleri dışında kalan yerlere ulaşılamadığı ifade edildi.

Hekimlerin anlattığına göre hastanelerin hemen hepsi çalışılamayacak kadar hasar almış. Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç doğrudan bölge tabip odaları ile temasa geçerek ne ihtiyaç ise onu göndermeye çalıştıklarını ifade etti.

Eczacılar Odasının bir dönemi önceki başkanı Ecz. Osman Özdemir sahadan deneyimlerine göre, insanları ellerinde ne var ne yok gönderince miadı geçmiş binlerce ilaç gelmiş. Bunların en azından gönderildiği şehirde tasnif edilmesi gerektiğinin, hem nakliye hizmeti bakımından, hem de işgücü kaybı bakımından önemi vurgulandı. Afet bölgesinde kronik hastaların ilaçlarının idamesinin önemli olacağını varsayarken, akut ve acil hastalıklara dair ilaçların çok daha önemli olduğunu yaşayarak görmüşler.

Veterinerler odası başkanı Türkay Berberoğlu, hayvanların toplanmasında sokak hayvanları ile ev hayvanları arasında ayrım yapılmasının öneminden bahsetti. Veterinerler odası başkanı Türkay Berberoğlu, hayvanların toplanmasında sokak hayvanları ile ev hayvanları arasında ayrım yapılmasının öneminden bahsetti.

Bir inşaat mühendisi önce bölgedeki fakirliğe ve yokluğa vurgu yaparak sanki başka bir ülke gibi idi diyerek Denizli veya Batı Anadolu ile oraların farkını ortaya koydu. İnşaat Mühendisliğinin öz eleştirisini yaptı; örneğin ofisten şantiye mühendisliği yapılıyor, inşaatı görmeden evrak imzalanıyor diyerek çuvaldızı kendi meslektaşlarına batırdıktan sonra, her konuda herkes konuşuyor diyerek özellikle alan dışından konuşanlara eleştiri getirdi.

Her ne kadar deneyim paylaşımı ile sınırlı tutulmaya çalışılan bir toplantı olsa da, arama kurtarma ekiplerinin insan kaynağını artırmak bakımından gönüllülere çağrı yapıldığını; kendi kendini ve mahallesini kurtaracak bir eğitimin yaygınlaştırılması gerektiği;  afette kardeş kent uygulamasının olması gerektiği ifade edildi.

Son olarak kürsüye gelen Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, burada mimarlar adına konuşulanların ya da konuşulacak olanların hemen tamamının geçmişte defalarca söylendiğini ve kayıtlarda yer aldığını vurguladı.

Bu toplantının deneyim paylaşımından ibaret olduğu, çözüm önerileri için takip eden bir toplantı yapılacağı belirtildi.