Bel Ağrıları Hakkında Bilmediklerinizi Uzman Doktor Sıraladı Bel Ağrıları Hakkında Bilmediklerinizi Uzman Doktor Sıraladı
 
Burun tıkanıklığı özellikle soğuk günlerde çeşitli enfeksiyonlarının da habercisi olabiliyor. Pandemi döneminde ise insanlar bu konuda daha da tedbirli. Ancak bazı durumlarda enfeksiyondan başka nedenler de olabiliyor. Prof. Dr. Bülent Topuz, doğuştan ya da sonradan oluşan burun tıkanıklığı ile ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Bülent Topuz: ‘’Burun boşluğunu genize ve boğaza bağlayan deliklerin zar ve/veya kemik doku ile kapalı olması haline denir."

"Kalıtsal olabilir"
Burun tıkanıklığının ne olduğunu ifade eden Topuz: "Burun boşluğunu genize ve boğaza bağlayan deliklerin zar ve/veya kemik doku ile kapalı olması haline denir. Tek taraflı olanları iki taraflıya göre iki kat daha sık görülür. Vakaların %90’ı kemik + zar dokudur. Kapatan dokunun kalınlığı 1-10 mm kadar olabilir. En sık görülen burun anomalisidir. Ailevi eğilim vardır. Bu çocukların kalp, genitoüriner, göz ve kulak malfarmasyonları yönünden araştırılmaları gerekir. Bu çocuklar da gelişme geriliği beklenir." dedi.

Burun Tıkanıklığının Belirtileri
Tıkanıklığın belirtileri ve yapılacak tıbbi müdehaleleri anlatan Topuz: "Tek taraflı olması halinde ileri yaşlara kadar farkedilmeyebilir. İki taraflı olanları ise acil müdahale gerektirir. Çünkü bebek boğularak ölebilir. Bebeklerde doğumu takip eden ilk haftada burun solunumu zorunludur. Beslenme esnasında ortaya çıkan boğulma belirtisi uyarıcı olmalıdır." dedi. 

Nasıl Tespit Edilir?
Hastalığın tedavisinin nasıl olacağı konusunda konuşan Topuz: "Şüphe halinde burun önüne yaklaştırılan bir ayna ile kontrol yapılabilir. Aynada sıcak solunum havasına bağlı buğu oluşmaması ileri araştırmayı gerektirir. Burun ucuna tutulan bir dikiş ipliğinde hareket görülmesi burnun açık olduğunu gösterir. Tedavi cerrahidir. Hafif bozukluklar gittikçe artan büyüklükteki sondalarla genişletilebilir’’ dedi.