Dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanserler arasında 4. Sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Emin SoysalRahim ağzı kanseri erken teşhis edildiği ve etkili bir şekilde tedavi edildiği sürece önlenebilir ve tedavi edilebilir” dedi.

Dikkat! bu havalarda Raynaud Fenomeni olabilirsiniz Dikkat! bu havalarda Raynaud Fenomeni olabilirsiniz

Genç hastanın ölümü Denizliden İzmire gönül köprüsü oluşturdu Genç hastanın ölümü Denizliden İzmire gönül köprüsü oluşturdu

Nasıl ortaya çıkar?

Rahim ağzı kanserinde en sık görülen bulguları düzensiz, mens (adet) dönemleri arasında veya cinsel ilişkiden sonrasında anormal vajinal kanamadır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. 

İltihaplanma Kanseri Tetikleyebilir İltihaplanma Kanseri Tetikleyebilir

Kanser taramaları ne zaman başlamalı?

Rahim ağzı kanseri taramasını , “cinsel olarak aktif kadınlarda 21 yaşından itibaren başlanılmalıdır. En az 65 yaşına kadar, uygun aralıklarla tarama testlerine devam edilmelidir. Rahim alınması (histerektomi) operasyonu yapılan kadınlarda rahim ağzı ile ilgili bir anormallik yoksa tarama sonlandırılabilir. 21 ile 29 yaş arasında 3 yılda bir pap-smear testi uygulanır. 30 yaşından sonra ise her 5 yılda bir HPV-DNA ve pap-smear testleri birlikte uygulanmalıdır. Buna alternatif olarak, 3 yılda bir tek başına pap-smear testi uygulanabilir.” ifadelerini kullandı. 

Sigaradan uzak durun!

Son olarak Prof. Dr. Mehmet Emin Soysal Kadınların bağışıklık sistemini her daim güçlü tutmalarını sağlayacak dengeli bir beslenme, yeterli alınmış bir uyku, düzenli taramalar  ve sigaradan uzak bir hayat tavsiyesinde bulundu.

Editör: Denizli Güncel Sağlık