Nazal polipler halk arasında burun içindeki etler olarak bilinir ve genellikle allerjisi olan kişilerde görülür. Bu nedenle allerjisi olan kişilerin burun tıkanıklığı oluyor ise, mutlaka bir KBB uzmanına endoskopik muayene olmaları gereklidir.

Nazal polip, burun ve sinüs mukozasının alerjiye bağlı verdiği yanıttır.  Sinüs kanallarını tıkayarak sinüzite neden olabilirler, daha da büyüyerek burun içini doldurup burun tıkanıklıklarına neden olabilirler.  Genellikle erişkin yaş grubunda görülürler, ancak çocukluk çağında da oluşabilirler. Tedavilerinde en önemli nokta allerjen denilen allerji oluşturan etkenlerden uzak durmaktır.  Bunun yanında mevcut etleri küçültmek amacı ile allerji tedavisinden faydalanılır. Bunlar ağız yoluyla alınan allerji hapları ve burun spreyi olarak kullanılan allerji burun spreyleridir. Eğer nazal polipler, sinüs ağızlarını tıkayarak sinüzite neden olduysa, antibiyotiklerle sinüzitin de tedavi edilmesi gerekir.

Allerji ilaçlarını sürekli kullanmak gerekmez, allerjinin yoğun olduğu ve şikayetlerin arttığı dönemlerde doktor kontrolünde bu ilaçlara başlanır ve şikayetler azalınca yine doktor kontrolünde ilaçlar kesilir. Şikayetler genellikle bahar aylarında artsa da bazı kişilerde yıl boyu sürebilir. Bu tür durumlarda ilaç kullanımı kontrollü bir şekilde uzatılabilir.

Alerjenlere maruziyet devam ettiği ve alerji tedavi edilmediği takdirde, burun mukozalarında ödem oluşur ve bu ödeme bağlı olarak yavaş yavaş nazal polip dediğimiz oluşumlar ortaya çıkmaya başlar. Nazal poliplerde en önemli şikayetler; burun tıkanıklığı ve sinüzite bağlı başağrısı, geniz akıntısı, geçmeyen öksürük gibi şikayetlerdir. Tedavi edilmediği takdirde astıma şikayetlerde gelişebilir.

Eğer ilaç tedavisi ile polipler tedavi edilemezse cerrahi gerekmektedir. Cerrahi işlem, burun içinden kamera ile yapılan, dışarıdan bir kesi yapılmayan endoskopik ameliyattır ve endoskopik sinüs cerrahisi olarak adlandırılır. Ameliyatla burun içindeki polipler temizlenir, polipler ile dolan sinüsler temizlenir ve varsa sinüs içindeki iltihaplar temizlenir. Ameliyat tutulan sinüslere ve eşlik  eden ek patolojilere bağlı olarak yarım saatle 2 saat arasında sürebilmekte, genellikle hasta aynı gün taburcu edilmekte ve 3-5 günlük bir istirahatin ardından işe dönebilmektedir. Buradaki en önemli konu ve en çok sorulan soru; bu etlerin ameliyattan sonra tekrarlayıp tekrarlamayacağıdır. Nazal polipler allerjiye bağlı oluştuğu için tekrarlama riski vardır. Ancak ameliyattan sonra uygun bakım, hastanın allerji yönünden dikkat etmesi ve gerekli ilaç tedavileri ile bu sorun aşılabilmekte ya da tekrarlama geciktirilebilmektedir.

‘Op. Dr. Emre Erkilet – Denizli Cerrahi Hastanesi’

  •