Dubai de ilginç gördüğüm şeyleri sizlerle paylaştığımı biliyorsunuz. Bu haftaki paylaşacağım konu DEVE HASTANESİ Bazı arkadaşlarımın ‘’ Ya biz insan olduğumuz halde doğru dürüst Hastanelerde muayene bile olamazken, bu deve hastanesi de nereden çıktı? Sen bizimle maytap mı geçiyorsun?’’ serzenişlerini şimdiden duyar gibiyim.

Efendim geçen hafta Dubai den başkent Abudabi ye bir iş için seyahat ettik, sekiz şeritli Şeyh Maktoum Bin Raşhid otoyolundan saatte 140 km hızla giderken sağ tarafta kocaman CAMEL HOSPİTAL levhasını görünce bir anda tüm algımın açıldığını itiraf etmeliyim. Çölün ortasında geniş ve yeşillik bir alana kurulmuş, içinde modern binaların olduğu bir yer olarak görünüyordu. Çöl habitatında yaşayan bu halkın en önemli hayvanının DEVE olduğunu biliyordum, yollar boyunca deve çiftlikleri gözüme ilişiyordu. Bazı milletlerin kendilerine özgü ve o coğrafyaya ait hayvanları vardır, Avusturalya’nın kanguruları, Afrika’nın Filleri Arslanları ve tüm yırtıcı hayvanları, Orta Asya Türklerinin atları ve şahinleri, kutup bölgesinin beyaz ayıları, Hindistan’ın kaplanları, maymunları ve yılanları gibi. 

Adil Bir Yaşam Makale: Adil Bir Yaşam

Dünya üzerinde bir hayvan düşünün ki? Yükünüzü ve sizi taşısın, çölde suya ihtiyaç duymadan kilometrelerce gitsin, sütünü için, etini yiyin, derisini kullanın ve bir de sizi eğlendirsin böyle başka bir hayvan var mı? Dünya üzerinde diye düşündüm, bu tanıma uyan iki hayvan geldi aklıma, biri at diğeri de geyik. Türkler için at ve geyik de deve kadar önemli bir hayvandır, onun da etinden sütünden taşımasından faydalanılır ama DEVE bir başka, o ıssız çöllerin en dayanıklı hayvanı, onların kervanları çölde giden bir tren gibi, uzak mesafeleri birbirine bağlayan en önemli araç.

 Burada zenginlerin deve çiftlikleri var, zaman zaman deve yarışları yapılan özel stadyumlar var, bu yarışlar son derece çekişmeli geçiyor ve halk tarafından da yoğun ilgi görüyor, Deve yarışları, deve güzellik törenleri bu bölgede yaşayanlar için en sevilen eğlencelerin başında geliyor ve bazı hayvanlar müzayedelerde milyonlarca dolar para kazandırıyor. Bizdeki gibi deve güreşleri yok buralarda sadece atlar gibi özenle yetiştirilip yarıştırılıyorlar. Eskiden insanların zenginliği sahip olduğu deve sayısı ile ölçülürmüş. Deve sevilen, korunan ve özenle yetiştirilen kutsal bir hayvan bu coğrafyada. Bunları bildikten sonra burada develere özel bir hastanenin olması pek yadırganacak bir durum değil, şehirlerde yüzlerce hayvan poliklinikleri var ve veterinerlik hizmetleri son derece gelişmiş olmasına rağmen Deve özel bir hastaneyi hak ediyor. Al Marmoom deve yarış pistinin yakınında yapılan, 11 milyon dolar değerindeki bu tesis, yarış develeri, süt veren develeri ve güzellik yarışması kraliçelerine yönelik bir tedavi merkezi. Hastane hakkında biraz daha bilgi verelim.

Biraz Sitem Biraz Da Umut Makale: Biraz Sitem Biraz Da Umut

2017 yılında kurulan Dubai Deve Hastanesi, hizmetlerine yönelik artan talebe yanıt olarak kapasitesini yüzde 50 artırmaya hazırlanıyor. Genişletme planı, aynı anda 30 devenin tedavi edilebileceği tesisin iyileştirilmesini içeriyor. Dubai Deve Hastanesi şu anda aynı anda 22 deveyi tedavi edebiliyor. Dubai Deve Hastanesi Direktörü Mohammad Alblooshi şunları söylüyor: "Dubai Deve Hastanesi, özellikle son birkaç yılda hızla gelişen ve büyüyen deve endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılayan eşsiz bir hastanedir. Başlangıcından bu yana, Hastane sadece yerel sahipleri değil aynı zamanda dünyanın dört bir yanından deve yetiştiricilerini de cezbetti. Hastanede toplam 65 profesyonel personel bulunuyor. Tam donanımlı bir kurum içi eczane, kullanışlı bir laboratuvar ve en modern cihazlarla donatılmış son teknolojiye sahip bir cerrahi tesisle kendi kendimize yetiyoruz. En yeni ekipmanlarla cerrahi alan, tüm deve türlerinin en karmaşık tıbbi veteriner vakalarını ele alabilecek kapasitededir. İki cerrahi ameliyathanemiz, özel olarak düzenlenmiş VIP alanında deve sahipleri ve eğitmenleri için canlı yüksek çözünürlüklü görsel-işitsel deneyim ile vakaları eş zamanlı olarak ele alabilmektedir. Aynı zamanda devasa bir izleme galerisi de var” 

Şimdi bu yazımı okuyan muzip arkadaşlarımdan bazıları ‘’Amma yazmışsın insanın deve olası gelecek’’ diye yorumlar yapacaklar fakat önemli olan deve olmak değil insan olabilmek, bizimle yaşayan bu canlılara onlara yaraşır şekilde davranmak ve onların ihtiyacı olan bu sağlık hizmetlerini onlara en iyi şekilde sunabilmek olmalı. Resmi rakamlara göre, sadece Abu Dabi’de, 2010 ve 2017 yılları arasında deve nüfusu 408 bin olarak iki kat artmış

 Ülkemizde hayvanlara pek iyi davranılmadığını üzülerek belirtmem gerek, balina Aydın’ın ve Ankara da Kuğulu parktaki kuğuların başına gelenler ve geçen yüz yılın başında İstanbul’da yapılan köpek katliamlarını hatırlatmak isterim. Bu konuda arşivimde İstanbul’un Aziz hayvanları adlı yazımı bulabilirsiniz.

Bizim torunlar hayvanları ancak hayvanat bahçelerinde görebilmekteler, korkarım böyle giderse yakın bir gelecekte onların çocukları sadece belgesellerde görüp bir zamanlar böyle hayvanlar varmış diyecekler.

Darısı başımıza, bizim ülkemizde de hayvanlara hak ettikleri şekilde davranılıp böyle hayvan hastanelerimizin olması dileklerimle.