Güzel muhabbetlerimizin va...


Güzel muhabbetlerimizin vazgeçilmez yoldaşları içecekler. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Şarkılarımıza bile konu olmuştur o güzel tavşan kanı çay; “Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında; çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen.” Aşık Veysel Şatıroğlu.

Günümüzde içecek tercihlerimizde değişti. Her ne kadar uzun muhabbetlerin vazgeçilmezi çay  ve kahve olsa da gıda endüstrisinin desteğiyle yüksek şekerli içecekler yemeklerle birlikte çokça tercih edilir oldu. Bu içecekler yüksek şeker oranları, gittikçe büyüyen porsiyonları, çoğunun içindeki kafein miktarı ve yüksek asit içerikleriyle oldukça zararlı.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nun yürüttüğü bir çalışmanın sonuçları mart ayında Circulation dergisinde yayınlandı. Araştırmaya göre yapay şeker ilave edilmiş içecekler (meyve suyu, soğuk çay,cola, gazoz vb…), enerji ve sporcu içecekleri tüketen bireylerde; tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve inme riski arasında yüksek bir bağlantı olduğunu kanıtlandı. Bu bireylerde ayrıca kilo alımı gözlendi.

Her içişimizde içimizi ferahlatan ve bize geçicide olsa bir mutluluk hissi veren bu masum içecek uzun vadede sürekli tüketildiğinde nasıl oluyor da bana bu kadar zarar verebiliyor?

Bu içecekler yüksek oranda şeker içerir. Vücuda alınan fazla miktarda şeker ince bağırsaklardan emilerek kana karışır, kandaki şeker pankreastan salınan insülin sayesinde hücre içine alınır. Fazla şeker ise daha sonra kullanılmak üzere karaciğerde depolanır. Sürekli fazla şeker alımına bağlı bel çevresi yağlanması başlar. Bel çevresi yağlanması iç organlarımızın yağlandığı anlamına gelir ve işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremezler. Bu da beraberinde metabolik hastalıkları getirir.

Diğer besinlerde de karbonhidrat vardır fakat yüksek lif oranları sayesinde glukozun barsaklardan daha yavaş emilmesini, insülinin daha kontrollü salınımını sağlar ve daha uzun tokluk hissi verir. Lif içeriği yüksek gıdalar sağlıklı bir barsak florası için de gereklidir. Yüksek şeker içeren içecekleri tercih etmemiz ani kan şekeri yükselmesine ve ardından şeker düşmesine neden olarak açlık hissi yaratır, bu da kontrolsüz beslenmemize neden olur. İçecekten alıdığımız yüksek kalorinin yanında birde kontrolsüzce tükettiğimiz gıdalar obezitenin başlıca nedenlerindendir.

En çok tercih edilen içeceklerin içindeki tahmini şeker miktarları;

Tercih ettiğimiz içeceklerin içindeki gizli şekerlere de dikkat etmeliyiz. Kahve tek başına masum ve faydalı bir içecekken gıda endüstirisinin ilaveleri ile masumiyetini yitiriyor. Aynı durum çay ve bitki çayları için de geçerli.

İçecek tercihlerimizi çok dikkatli yapmalıyız. İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öge olan su yerine tercih edilen yüksek şeker içeriğine sahip içecekler anlık sıvı ihtiyacını giderse de uzun vadede vücudumuza zarar verebilir. Bu durumda en iyi tercih su, ardından bitki çayları,çay ve kahve bunları izliyor.

Sağlıklı günler dilerim.

‘Diyetisyen Elvan NALÇACI’