Merhaba ben çocuk;...


Merhaba ben çocuk;
• Hani şu aman o daha çocuk konuş sen anlamaz zaten dediğiniz.
• Telefonu ver eline niye uğraşıyorsun ki bu kadar susar cümlesinin gizli öznesi.
• Ne demek bu kitabı okumak istemiyorum? Okunmayacak bir kitap olsa öğretmenin vermezdi. Okuyacaksın!
• Bak benim teyzemin torununa elinden hiç kitabı düşürüyor mu?
• Ben karışmam sıkıyorsa yapma hesabını öğretmenine verirsin.
• Alt tarafı bir bardak süt içeceksin her seferinde döküyorsun.
Yukarıdaki cümlelerden en az bir tanesini çocuğunuza kurdunuz mu?

O zaman gelin sizle biraz sohbet edelim. Öncelikle çocuğunuz bir birey ve onun yanında konuştuklarınızı dinleyip anlayabilir hatta bazen yanlış anlayıp kendince korkular yaratabilir. Bu yüzden biz ağzımızdan çıkanları kulağımıza duyururken çocuğun varlığına da saygı duymalıyız. Eğer çocuğunuzun yanında konuşulmasını uygun bulmuyorsanız kendinize konuşmak için başka alanlar yaratmaya çalışın. Ne diyordu şu ünlü dizi ‘ Meltem Mutfak!’ neden olmasın çözüm odaklı bakarsanız.

Çağımızın vebası dediğimde tüm anne ve babaların aklına teknoloji geliyor diye düşünüyorum. Hadi gelin bu vebayla çocuğunuzun nasıl tanıştığına gidelim. Şöyle bir hayal edin çocuğunuz teknoloji ile nasıl tanıştı? Aa babası bak oğlumuz dedesini kendiliğinden arıyor. Kötü haber çocuğun küçük yaşlarda teknolojiye hakim olması zekâsının çok iyi olduğuna dair bir gösterge değildir. Bizim çocuk bir şey izlemeden yemek yemiyor. Çocuğunuzda ilerde kalıcı bir iştah kaybı yaşama ihtimalinin olduğunu bilseydiniz de bu kolay yolu seçer miydiniz? Kısaca bu başlığı şöyle toparlamak istiyorum. Anne baba olarak öncelikle kendi teknoloji kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Sonuç olarak armut komşunun bahçesine düşmez sevgili anne babalar.

Çocuğunuz bir kitaba başladı ve devam etmek istemiyorsa lütfen çocuğunuza bu konuyla ilgili ısrarcı olmayın. O kitabı önümüzdeki zamanlarda okumak için erteleyin ve kitaplığınıza kaldırın. Kitap seçerken tavsiye alabilirsiniz fakat son karar o kitapla yola çıkacak yolcunun olmalıdır. Ve son olarak siz heyecanla dizinizi izlerken ya da eve gelen misafirlerinizle sosyalleşirken çocuğunuzdan hadi sen odana kitap oku demeyin. Şimdi kendimizi kandırmayalım çocuk olsak bu bizi de mutlu etmez. Bazı dönemlerde çocuklar aynı kitabı defalarca okumak isteyebilir. Bu konuda da baskı kurmadan çocuğunuzu desteklemelisiniz. Çünkü çocukların hayal dünyası inanılmaz demek ki o kitapta her okuyuşunda keşfettiği yeni şeyler var.

Aaa bitti mi? Kalan cümleleri de kurmuştum dediğinizi duyar gibiyim. Bu kanaldan kalan cümleleri ve daha birçoğunu konuşmaya devam edeceğiz.
Yazımı okuyan tüm okuyuculara ‘Merhaba’ diyorum kelime anlamı ‘ferahlıkla’ olan.
Burçin OKUMUŞ
Öğretmen