Maymun çiçeği virüsü mpox adıyla biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler ise bu virüsün eskisinden hızlı yayılmaya başladığını ve yüksek ölüm oranı olması nedeniyle büyük risk taşıdığını kaydetti. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler ve çocuklarda tehlikenin boyutunun daha fazla olduğu belirtildi.

En fazla temasla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün sözcüsü olan Margaret Harris maymun çiçeği virüsünün tedavisi olmadığını ancak destekleyici takviyelerin uygulandığını dile getirdi. Bu virüsün en fazla temasla yayıldığını söyleyen Harris, virüsün yayılımını azaltmanın en iyi yolunun da hasta kişilerle temas kurulurken dikkatli olunmasından geçtiğini belirtti.

DSÖ: Maymun çiçeği vakaları artıyor DSÖ: Maymun çiçeği vakaları artıyor

İsveçten şeffaf açıklama

Bilim insanları sertleşme sorununda yeni bulguya ulaştı Bilim insanları sertleşme sorununda yeni bulguya ulaştı

Maymun çiçeği virüsü dünyada hızla yayılırken İsveç'ten şeffaf bir açıklama geldi. İsveç'te yetkililer takip sistemi uygulandığını ve tüm ülkelerin bunu uygulamasının doğru olacağını kaydetti.

İşte bulaşıcılığı arttıran nedenler

Bu virüs fareler ve sincaplar başta olmak üzere kemirgenlerden, enfekte olan bireylerden yayılabiliyor. Vücuttaki virüs kaynaklı döküntülere temas etmek, giysi, havlu, örtü ve diğer eşyalara bu döküntülerin bulaşması ve bireylerin bu eşyalarla temasta bulunması bulaşıcılığını arttırıyor.

Çiçek aşısı maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor Çiçek aşısı maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor

Tedavisi var mı?

Virüsüs bulaştıktan sonra ilk belirtilerin ortaya çıkması uzmanlara göre 5 ile 21 gün arası. Yüksek ateş, ağrılar, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk hali, üşüme ve titreme durumu, tende su çiçeğine benzeyen kabarcıklar virüsün somun etkileri arasında. Bu hastalığın özgün bir tedavi yöntemi yok. antiviral ilaçlarla tedavi ise tek yöntem. Bu hastalar genellikle 1 haftada sağlığına kavuşuyor.

Editör: Denizli Güncel Sağlık