İçinde bulunduğumuz ekim a...


İçinde bulunduğumuz ekim ayı meme kanseri farkındalık ayıdır. Günümüzde hepimizin bildiği gibi en ölümcül hastalıklardan biri kanserdir. Kadınlarımızda en çok görülen kanser türü meme kanseri olup her geçen gün görülme oranı artmaktadır.

Öncelikle hastalığın meydana gelmesinde genetik ve çevresel birçok etmen bulunmaktadır. Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü olması, menopoz yaşı, gebelik, emzirme süreci, hormon tedavisi, kişinin sosyoekonomik ve eğitim durumu, obezite ,fiziksel aktivite düzeyi, sigara ve alkol kullanımı ve beslenme meme kanserine yakalanma riskini artırmakta veya azaltmaktadır.

Kilo kontrolü sağlanmalı!

Şişmanlık, yağlı beslenme ve fazla besin tüketimi meme kanseri açısından çok önemli bir faktördür. Kilo fazlası durumunda yağ hücrelerinde vücut içi östrojen oluşur buna bağlı meme hücresine giren östrojen miktarı artar ve kansere sebebiyet verebilir.

Peki söz konusu beslenme olduğunda meme kanserinden korunmak için neler yapmak gerekir?

Öncelikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeye başlamalıyız. Sağlıklı beslenme meme kanserinden korunmada son derece önemli bir rol oynar. Özellikle yağlı beslenmek ve doymuş yağ grubunu fazla tüketmek kanser riskini artıracaktır. Katı yağa nazaran zeytinyağı gibi sıvı yağ tüketimi daha sağlıklı olacaktır. Omega-3 yağ asitlerini içeren besinleri ( balık, kanola ve soya yağı gibi) tüketebiliriz.

Yağ açısından zengin bir beslenme tarzı fazla kilo ile sonuçlanacağı için yağ oranının düşük olduğu bir beslenme tarzı hatta özel bir durum yok ise yarım yağlı ve yağsız ürünler tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Antioksidan özelliğinden kaynaklı selenyum minerali ve A, C, E vitaminlerinin meme kanserine karşı koruyucu olduğu bilimsel olarak bilinmektedir. Bunula birlikte D vitamini ve kalsiyumun da olumlu etkileri bulunmaktadır. Beslenmemizde mutlaka bu vitamin ve minerallerin tüketimine yer verilmelidir. Toplumumuzda özellikle kadınlarda D vitaminin düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Kafein tüketiminin meme kanseriyle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Alkolden ve sigaradan uzak durulmalı!

Alkol ve sigara tüketimi birçok çeşitli hastalığın nedeni olmakla birlikte meme kanserine yakalanma riskini de artırmaktadır. Sigara kanser yapıcı maddeler içermektedir. Alkol ise vücudun östrojen seviyesini yükseltmektedir.

Hareketsiz kalmayın!

Hareket etmenize engel herhangi bir rahatsızlığınız yok ise günlük on bin adım atmanız günü aktif ve hareketli geçirdiğinizin göstergesi olacaktır. Sağlıklı bir beden ve kilo kontrolünün korunmasında fiziksel aktivite önemli bir faktördür.

Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Özellikle aile de meme kanseri öyküsü var ise düzenli aralıklarda rutin doktor kontrolüne muhakkak gidilmelidir.

‘Diyetisyen Elif TOPUZ’