Yeni nesil bilmesede, ço...


Yeni nesil bilmesede, çoğumuz boyle bir beşikte büyümüşüzdür.
Ben hala saklıyorum evimde beşiğimi.
Asıl sanat ve emek bu beşiklerdeymiş.
Ne kadar çağ atladık desekte yeni yapılan hiçbir üründe böyle ince işçilik ,sağlamlık ve emek yok
Ayrıca Türk dünyasının ortak simgelerinden bir tanesidir. Ona Baykal’dan Balkanlar’a kadar hepsi “besik”, “beşik”, “pezik” derler.
Türklerde Tuvadan Balkanlar’a insan hayatındaki ilk kutlama veya toy “Beşik Toyu”dur.
Etnografçılara göre, beşik bebeğin vücudunun sağlam ve kemiklerin düzgün olmasını sağlaması ile sağlık açısından çok önemlidir. Ayaklarının yüksek olması ile bebeği soğuktan koruyan beşikler, aynı zamanda sallanabilir özelliği ile bebeğin çabucak uyumasını sağlar.
Orta Asya’daki Türk halklarına özgü ulusal desenler ile süslenen beşiklerin alt kısmı genelde delikli olur. Bu deliğe yerleştirilen çömlek lazımlıklar bebeği temiz tutar.
Beşiğin malzemeleri
Örtü, beşiğin dışına örtülür. Yaz örtüsü ve kış örtüsü olarak ikiye ayrılır. İnce yaz örtüsü bebeği böceklerden korur. Kışın ise bebeği sıcak tutması için kış örtüsü kalın kumaştan yapılır.
Bebek Kemeri, bebeği bağlamak için yumuşak kumaştan yapılan kemerdir. Bebek bu kemerle dizlerinden ve göğsünden bağlanır. Göğsünü bağlayan kemer biraz uzun ve geniş, ayaklarını bağlayan kemer ise kısa ve dar olur.
Yorganları, üç kattan oluşur. En alt kata yorganın içine çam ağacından bir parça koyarak dikerler. Bu çocuğu beşik böceğinden korur. Onun üstüne yine iki kat yorgan koyarlar.
Yastık, bebeğin başına koyulur.
Ayak yapısı, bebeğin ayağından beline kadar örtülen yorgandır.
Lazımlık, beşiğin alt kısmına yerleştirilen kil çömlektir.
Cennet DOĞRU
Çiftçi