Şubat Ayı Sebze ve Meyveleri / Dyt. Elif Topuz Şubat Ayı Sebze ve Meyveleri / Dyt. Elif Topuz
Sebze ve meyve tüketme tercihlerinin mevsimine göre olması gerektiğine hep dikkat çekeriz.
Her mevsimin meyvesi ve sebzesi farklıdır ve vücuda yararları da değişkenlik gösterir. Sizlere her ay bu besinlerin faydalarını kaleme alacağım.
Bulunduğumuz ay yani ocak ayından başlayalım. Kış aylarında hastalıklardan korunmak ve vücut direncinizi yüksek tutmak için, hele ki başımızda bu salgın ile bir telaş içindeyiz. Bu süreçte dengeli beslenme, vitamin mineral alımının doğru sağlanması önemli, buna bağlı olarak sebze ve meyve tüketimi anlam kazanmaktadır. C vitamini alımını artırmak için bu aylarda daha fazla meyve yendiği görülmüştür.
Peki bu besinler nelerdir?
Kış aylarından ocak ayı sebzeleri; pancar, ıspanak, lahana, pırasa
-Pancar lif bakımından zengin olup bağırsak sağlığında önemli rol oynar. Aynı zamanda fosfat içeriği ile kemik sağlığını korur. Düşük kalorisi ile de diyet seçenekleri arasındadır.
-Koyu yeşil yapraklı sebzeler arasına giren ıspanak demir içeriği ile öne çıkar. C, A, B vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum minerallerini içerir. Kalp damar sağlığını korumada ve genel yorgunluk haline iyi geldiği bilinmekte.
-Lahana fermente edilip (turşu olarak) kullanıldığında probiyotik olarak tüketilir ve bağırsak sağlığına iyi gelir. İçeriğinde C ve K vitamini vardır. Kan basıncını dengeler.
-Pırasa havuç ile beraber göz sağlığına iyi gelen besinlerin başında geliyor. İyi bir antioksidan.
Sebzeler çiğ olarak salataya, çorba şeklinde veya zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebilir.
Ocak ayı meyveleri; öne çıkanlar arasında narenciye grubu (mandalin-portakal-greyfurt), nar ve ayva gelmekte.
-Narenciye grubu gribal enfeksiyona yakalanma riskini düşürür. Bunun dışında ağız yaralarının çabuk iyileşmesini sağlarlar. C vitamini içeriği yüksektir. Bağışıklığınızı güçlendirir. Bu meyveler porsiyon kontrolü ile mutlaka tüketilmesi gerekir.
-Nar kalp damar sağlığının korunmasında, hafızanın güçlenmesinde rol oynar. Odaklanma problemi olanlar evlerine muhakkak nar almalı. Mide hastalıklarına karşı koruyucudur. (gastrist,ülser gibi). Bir tane narın suyu C vitamini ihtiyacının %40 karsılayacak düzeydedir.
-Ayva en çok tokluk hissi veren meyveler arasındadır. Kilo verme sürecinde porsiyonlayarak tercih ettiğimiz meyvelerdendir. Yüksek oranda selenyum içerir bu mineral de bağışıklık sistemi için önemlidir.
Kış besinleri içerik olarak direncinizi artırmaya bağışıklık sisteminizi korumaya yöneliktir. Mevsim sebze ve meyvelerinin her biri önemli ve vücuda ayrı faydası vardır. Denge sağlanarak, çeşitlilik yaratarak her birini belli periyotlarla muhakkak tüketmek gerekir.
Elif TOPUZ
Diyetisyen