Sendrom, kökeni ve durumu tam olarak belli olmayan psikolojik bozukluk olarak adlandırılır. İşte size toplumda pek fazla bilinmeyen , okuduğunuzda bakış açınızı derleyen sendromları sizin için derledim;

Aşırı Empati Sendromu: Bireyin kendi hayatını bir başkalarının fikirlerine göre yaşamasına sebep olan rahatsızlıktır. Kişi yaşamın her alanında kendisi bir başkasının yerine koyması durumunu gerçekleştirir.

Peter Pan Sendromu: Büyüme korkusu olan çocuklarda ve olgunlaştığı halde çocuk gibi davranan (sosyal açıdan) insanlarda görülen davranış bozukluklarına verilen addır. Peter Pan sendromu genelde yetişkinlikte görülmektedir.

Capgras Sendromu: Capgras sendromu, sanrısal yanlış tanıma bozuklukları içinde tanımlanan, az rastlanan ve inatçı sanrılar ile giden bir bozukluktur. Hasta, yakın bir akrabasının bazen de kendisinin tıpatıp benzerleri ile değiştirildiğine inanır.

Cotard (YADSIMA) Sendromu : Kişi yoğun bir şekilde ölüm, herşeyin mahvolduğu (ailesinin yok edildiği, parasız ortalıkta bırakıldığı gibi), vücudunun çalışmadığı (hatta organlarının çürüdüğü) düşünceleri içindedir.

Othello Sendromu: Kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade ediliyor. Eşinin veya sevgilisinin sadık olmadığı düşüncesine kapılan kişiler, kafalarında kurdukları senaryoda ihanete uğradıklarının düşünüp, birlikte oldukları kişilere zarar verebiliyor.

Huzursuz Bacak Sendromu: Sinir sistemi hastalıklarından bir tanesidir. Bu hastalığa sahip bireylerde özellikle dinlenme durumunda bacaklarda, ayaklarda ve bazen de kol bölgesinde rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabildiği gibi, yaş ilerledikçe hastalığın yol açtığı sorunlarda artış gözlenir. Bireyin hareketsiz kalması durumunda hastalıktan etkilenen bölgelerdeki huzursuzluk hissinde artış gözlenir. Hastaların birçoğu, önleyemedikleri bir hareket etme isteğinden yakınırlar. Özellikle gece saatlerinde artış gösteren bu rahatsızlık hissi, hasta bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Huzursuz bacak sendromu hastalığının birçoğunda, hastalık kaynaklı uyku problemleri de gözlenebilmektedir.

Munchausen Sendromu: Kişi kendi sağlık durumu ve sosyal koşulları ile ilgili olarak sürekli olarak gerçekdışı bilgiler verir. Ancak bunu bir maddi çıkar sağlamak için yapmaz. Çeşitli hastalıkları taklit ederek, ameliyatlar olabilir.

Erotamani Sendromu:Kadınlarda gözlenen, genellikle kendisinden daha yüksek sosyokültürel düzey ve kendinden daha yaşca büyük hatta şöhretli, meşhur kimselerin kendisine aşık olduğu şeklinde bir düşünce içeriğinin olduğu durum. Sanrısal bozukluğun erotomanik tipinde gözlenir.

Pseudocyesis Sendromu: Kişi hamile olmamasına karşın, gebeliğin belirtilerini hissedip ( karın ve göğüslerde ağrı, karında büyüme, aşerme gibi), hamile olduğuna inanır.

Stendhal Sendromu: Hızlı kalp atışı, baş dönmesi, baygınlık, şaşırma ve hatta halüsinasyona sebep olabilen bir psikosomatik rahatsızlıktır. Bu sendrom  özellikle kişinin sanat eserlerinin bolluğu veya ihtişamı ve güzelliği karşısında kendinden geçme halinde görülür.

Truman Sendromu: Bu hastalığa yakalanan bireyler hayatlarının her aşamasının tıpkı Truman Show filmindeki gibi kameraya kaydedilip televizyonda gösterildiğini zannediyor.

Yabancı El Sendromu: Kişinin ellerinden birisinin bireyin bilincinden bağımsız, "kendi bilinci varmış gibi" hareket etmesine sebep olan nörolojik bir sendromdur. Yani kısaca kişinin iki elinden biri, kontrolsüz olarak hareket eder; ancak bu hareket kasılma, fırlama gibi anlamsız hareketler değildir. Tıpkı beyin kontrolünde, sanki kişi gerçekten isteyerek hareket ettiriyormuş izlenimi verir.

Porto-Rikolu Sendromu: Dövüşme hastalığı olarak da bilinen bu sendroma sahip kişiler yaşadıkları bir travma veya hastalık sonrasında dürtü mekanizmalarını tam olarak kontrol edemezler.

Sendromlar kalıtsal olabilmesinin yanı sıra edinimsel de olabilirler. Tıp dilinde nedenleri tek tek açıklanamayan birlikte rastlanılan bulguları tanımlamakta kullanılır. Dolayısıyla bu bulgular bir hastalık ile açıklanırsa kuramsal olarak sendrom olmaktan çıkarlar. Günümüzde nedenleri bilindiği için hastalık olarak bilinen bir sürü durum geleneksel sendrom adını korumuştur.
PSİKOLOG NİGDA DURMAZ

Bahar havası sınav motivasyonunu düşürmesin Bahar havası sınav motivasyonunu düşürmesin
https://denizliguncelsaglik.com/psikolog-nigda-durmaz/