“29 Ekim Dünya Sedef Hastaları Günü” nedeniyle, PAÜ Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nida Gelincik Kaçar, bu hastalıkla ilgili bilgi verdi.  Kaçar, “Sedef Hastalığı, Psoriasis” yani “Sedef hastalığı” üzerinde hastalığa ismini veren sedefi beyaz renk kepeklenmeler bulunan kızarıklıklar ile karakterize kronik bir hastalıktır. Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir” dedi.

Dikkat! Hiperlipidemi Damar İltihaplanması Yapıyor Dikkat! Hiperlipidemi Damar İltihaplanması Yapıyor

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?
Prof. Dr. Nida Gelincik Kaçar, “Hastalığın belirtileri klinik özelliklerine göre değişmektedir. En sık görülen sedef hastalığı kliniği olan “Psoriasis vulgaris”in tipik belirtileri oval veya yuvarlak, gümüş renginde kepeklerle kaplı kızarıklıklardır. Diz, dirsek, saçlı deri ve kuyruk sokumuna sık yerleşir. Bazen koltuk altı, kasık, meme altı, kalçaların arası, diz arkası, dirsek iç yüzü ve boyun gibi kıvrım yerlerine de yerleşebilir (İnvers psoriasis). Avuçlar ve ayak tabanında görülebilir (Palmoplantar psoriasis).
Bunun dışında sadece avuç içi ve ayak tabanında sınırlı iltihaplı kızarıklıklar (palmoplantar püstüler psoriasis), tüm vücutta yaygın kızarıklık kepeklenme (eritrodermik psoriasis) ve tüm vücutta sivilce gibi iltihaplı kızarıklıklar (jeneralize püstüler psoriasis) şeklinde de ortaya çıkabilir” diye konuştu.
‘Sedef Hastalığı sistemik bir hastalık mıdır?’ sorusunu cevaplayan Kaçar,  “Sedef hastalığı sadece deriyi etkileyen bir hastalık değildir. Vücutta sistemik bir iltihaba yol açar ve muhtemelen bu sistemik iltihap nedeni ile birçok komorbidite yani ek hastalık artmış riski ile ilişkilidir. Bunlar arasında psoriatik artrit, kardiyovasküler hastalık, diyabet, metabolik sendrom, inflamatuar barsak hastalığı (ülseratif kolit, Chron hastalığı), obezite, alkol ile ilişkili olmayan karaciğer yağlanması, kronik böbrek hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), depresyon/anksiyete gibi mental sağlık problemleri yer alır. Hastayı bir bütün olarak değerlendirmek gerekir” ifadelerini kullandı.
Sedef hastalığıyla ilgili en çok merak edilen konu olan, ‘Sedef Hastalığı bulaşıcı mıdır?’ sorusuna ise Kaçar, “Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Maalesef bulaşıcı sanıldığı için hastalar toplum tarafından izole edilmektedir” diye cevap verdi.
Sedef Hastalığının tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nida Gelincik Kaçar, “Sedef hastalığı tedavisindeki gelişmeler ile artık sedef hastalığında tam ya da tama yakın temizlenme sağlanabilmektedir. Ancak şeker, tansiyon ve benzeri diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi düzenli tedavi gereklidir” dedi.
 

   

Editör: TE Bilisim