Kenevir tarihi binlerce yıl öncesine dayanır.Sümer tabletlerinde adı geçen mucize bir bitkidir. Sümer tabletlerinde dört önemli bitkiden bahsedilir. Bunlar; Buğday, arpa, keten ve kenevirdir.
Sümerlerin 4400 yıl önceden kalan kil tabletinde çok sayıda bitkisel ilacın kullanımı anlatılır. Bu bitkisel ilaçların bazılarında kenevir kullanıldığı sanılmaktadır. Kenevir bitki türlerinin bazılarında çiçek ve üst yaprakları geçmişte olduğu gibi günümüzde de ilaç yapımında kullanılmaktadır. Biz keneviri ikiye ayırıyoruz. Sanayi tipi kenevir yani endüstriyel kenevir . Kenevir lifi elde edilen bitkinin bilimsel adı Cannabis sativa’dır ve bu bitkinin boyu 5-6 metreye ulaşır.
Endüstriyel kenevirde psikoaktif elementler (THC) bulunmaz. Endüstriyel kenevirden yapılan hiç bir gıda maddesi psikoaktif etkiler göstermez. Diğeri ilaç sanayisinde de kullanılan Türkiye’de ve çoğu ülkede, uyuşturucu olduğu için yasaklanan Hint keneviri veya marihuana olarak bilinen bitkinin bilimsel adı ise Cannabis indica’dır. Endüstriyel kenevir ile ne üretilir? Üretimde sap, çiçek, yaprak, kök, tohum, yani bütün herşeyi kullanılır ve ziyan olmaz. Çadır bezi, dikiş ipliği, bağlama ipleri, yangın musluğu hortumu, yelken bezi, bina yalıtım malzemeleri, otomobil kaportası, biyo yakıt, sabun, vücut losyonu, şampuan, el kremi, besin takviyeleri, dondurma, protein tozu, ayakkabı, kanvas kumaşlar, kağıt, hayvan yemi, inşaat tuğlası, kumaş, doğal çimento ve asıl önemli olan plastikten üretilen ürünlerin tamamı kenevirden elde ediliyor.
Daha öncede bahsettiğim gibi sanayi kenevirinin tohumu, lifi, sapından olmak üzere her kısmından faydalanılır. Sapını odunsu kısmını suya koyduğun zaman 10-15 gün içinde lifler odunsu kısımdan ayrılmaya başlar. Bu yüzyıllar öncesinden bilinen durumdur. Kadim uygarlıklar çıkrıkla ip haline getirip gemi halatı, yelken, yelken kumaşı yapımında kullanmışlardır.
Sağlamlığı ve dayanıklılığı sebebiyle çok uzun gemi yolculukları yapılabilmiştir. Bir tarım arazin mi var. Kenevir dik. Kenevir heryerde yetişir. İnanılmaz artıları vardır. Kökleri yayıldığı için toprağı havalandırır. Kenevir yetişen yere başka ürün ektiğin zaman daha fazla ürün elde edilir. Kimyasallara ihtiyaç duymadan yetişen bir bitkidir. Kenevir 3-4 ay içinde 7-8 ağacın verdiği oksijeni verir. Kenevir yetişen alana arı kovanı konursa sağlığa faydalı anzer balından daha pahalı bir bal elde edilir. Keneviri herşeyde kullanabiliyoruz. Ev yapmada, kumaş yapımında, kurşun geçirmez plak ve yelek, araç kaportası, biyopolimer yapımında kullanılır.
Giysi olarak kullanılan keten kumaşlar uzun ömürlü, vücudun havalanmasını sağlar, frekansı yüksektir ve sağlıklıdır. Plastiklerden kurtulabiliriz. İzalosyon maddesi olarak kullanıldığında radyasyonu geçirmez. Radyasyon geçirmez ev yapımında kullanılabilir. Kenevirden yapılan plaklardan yapılmış evlerde cep telefonunun çalışmadığı tespit edilmiştir. Kağıt yapımında kullanılması kağıdın uzun ömürlü olması tartışılmaz bir geçektir. Hayatta kalan en eski kâğıt parçası % 100 Çin kenevir parşömenidir. Kenevirden otomobili ilk kez seri üretim otomobilin mucidi Henry Ford, 1937’de hayata geçirdi. 1941’ de ilk Ford V8 ‘i piyasaya sürdü. Tamamen bitki plastiğinden yapılmış olup kenevir yağıyla çalışacak şekilde tasarlanmıştı. Amerikan çelik endüstrisine bağımlılığı azaltmak ve ‘Büyük Buhran’ sonrası Amerikan çiftçisine gelir yaratmak için geliştirilen Hemp Car, (Kenevir otomobili) seri üretime geçilmeden rafa kaldırılmış, kenevir ekimi de yasaklanmıştır.
Ülkemizde sınırlı sayıdaki şehirde, özel izinle endüstriyel kenevir 2016 yılı sonunda 19 ilde kenevir üretimi yasallaştı ve 2017 den itibaren ekilmeye başlandı. İzmir, Uşak, Kütahya, Burdur, Antalya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Ordu, Tokat, Yozgat, Kayseri, Malatya ve Rize’de ise kenevirin ekimi izinle serbest hale getirildi. Keneviri gelecekte denizcilik teknolojilerinde, havacılık, uzay teknolojilerinde, otomotiv teknolojilerinde birçok işte kaporta malzemesi olarak bu ürünleri görmeye başlayacağız.
Günlük hayatta kullanmış olduğumuz birtakım spor kıyafetlerinde, zırh malzemelerinde göreceğiz. Atığı olmayan muhteşem bitkinin diğer illerimizde de yaygınlaştırılması dileğimle…