Günümüzden 29 yıl önce bulunan H...

Günümüzden 29 yıl önce bulunan Hauslabjochlu Adam, Tirollu Buz Adam, Hauslabjoch Mumyası olarak bilinen, M.Ö 3400 ve 3100 yılları arasında yaşamış bir adamın doğal şartlar altında oldukça iyi korunmuş mumyasıdır. 1991'in Eylül ayında, Avusturya-İtalya sınırındaki Similaun ve Hauslabjoch dağları arasında kalan Ötztal Alpleri'nde bulunan mumya, bu nedenle Ötzi lakabını almıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda 5300 yaşında olduğu anlaşılan Ötzi, arkeoloji dünyasına damga vurdu.
DNA 'Avrupalı' değilmiş;
Uzmanların Helikobakter pilori (Helicobacter pylori) bakterisinin varlığını saptaması 1983 yılını buldu. Bakterinin 100 bini yılı aşkın bir süredir insanlarda yaşadığı tahmin ediliyor. Uzmanlara göre bakteri dünya nüfusunun yaklaşık olarak yarısında bulunuyor. Ötzi'de belirlenen bakteri, tür olarak Orta ve Güney Asya'dakilerin kapsamına giriyor. Araştırmacılara göre bu özelliği Ötzi'nin orta asyalı bir göçmen olduğuna işaret ediyor.
Ayrıca Ötzi'nin vücudunda bir çok dövme keşfedildin. Araştırmacılar ayrıca Ötzi’nin tüm dövmelerinden oluşan bir katalog yapmayı başardılar. Bu dövmelerin 19 gruptan, 61 işaretten ve 7-40 milimetre uzunluklarından oluştuğunu belirttiler. Sağ dizinde ve sol ayak bileğinde dikey çizgiler haricinde, tüm dövmeler paralel. Dövmelerin en yoğun olduğu yer ise 12 grup dövmenin birarada bulunduğu bacağındaydı.
Şimdi gelelim asıl konuya; Avrupalı bilim adamlarının yapmış olduğu bilimsel çalışmalar sonucunda Orta Güney Asya kökenli olduğunu ispatlamsı ve vücudundaki dövmelerden yola çıkarak bizim eski kadim Türk toplumunun kullanmış olduğu tamga ve dövmeler aklıma geldi. Araştırmacı Ümit Şıracı hocamında bu konuda araştırma yaptığını bildiğim için bu konu ile ilgili kendisiyle görüşüp orta Asya ve Anadolu'da resmettiği tamga ve kaya resimleri ile kıyasladık ve kadim Türk tamgaları ile Ötzi nin vücudunda bulunan birçok dövmelerin çoğunun kadim Türk sembolleri ile aynı olduğu sonucuna vardık. En belirgin Tengri tamgasından yapılan dövme . Aynı tamgayı Şıracı Anadolu ve Orta Asya'da birçok kaya resimlerinde belgelemiştir. Aşağıdaki resimde ötzinin vücudundaki tengri dövmesinin aynısının, Hakkari'de bulunan bir kaya üzerine işlenmiş Tengri tamgasındada görebilirsiniz...

Ötzi nin bedeni ve eşyaları şu anda Bolzano, Güney Tirol, İtalya'daki Güney Tirol Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir...
Süleyman Efe KOCAZEYBEK