Normal şartlarda öksürük, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, 2 haftadan uzun süren öksürük, geçmeyen öksürük olarak kabul edilir.
Geçmeyen öksürüğün birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenler şunlardır:
* Enfeksiyonlar: Viral veya bakteriyel solunum yolu enfeksiyonları, geçmeyen öksürüğün en yaygın nedenidir. Bu enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, grip, zatürree, bronşit ve tüberküloz gibi hastalıklara neden olabilir.
* Alerjiler: Alerjiler, geçmeyen öksürüğün başka bir yaygın nedenidir. Alerjik öksürük, polen, toz akarları, evcil hayvan tüyleri veya diğer alerjenlerle temastan kaynaklanabilir.
* Reflü hastalığı: Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olan bir durumdur. GÖRH, geçmeyen öksürüğün bir başka yaygın nedenidir.
*Astım: Astım, hava yollarının iltihaplanması ve daralmasına neden olan bir kronik akciğer hastalığıdır. Astım, geçmeyen öksürüğün bir diğer yaygın nedenidir.
* Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): KOAH, hava yollarının daralmasına ve tahriş olmasına neden olan bir kronik akciğer hastalığıdır. KOAH, geçmeyen öksürüğün bir diğer yaygın nedenidir.
* Diğer hastalıklar: Geçmeyen öksürük, diğer bazı hastalıklara da bağlı olabilir. Bu hastalıklar arasında kalp yetmezliği, akciğer kanseri, tüberküloz, romatoid artrit, sarkoidoz ve silikozis gibi hastalıklar yer alır.
Kaynak: Cerrahi Hastanesi