KİBİR

Özel Bireylerin Yaşamı Kolaylaşacak Özel Bireylerin Yaşamı Kolaylaşacak

            Kibir sözlük anlamı; Kendini herkesten üstün tutma, büyüklenme. Tüm dinlerde yasaklanmış olan bu davranış özellikle Hıristiyan Katolik inancında yedi günahtan biri olarak tanımlanmıştır.

            İnsanlığın var oluşundan bu yana insanlık için en büyük düşman bu duygudur. İnsanı doğru yoldan çıkarıp tüm kötülükleri yapmasına sebep, içinde gizlenmiş olan adına şeytan dediğimiz, varlığını hep dışarıda aradığımız, yaptığımız tüm kötülüklerin sebebi ve sorumlusu olarak gösterdiğimiz bir duygu biçimidir. Tüm dinler bu duygunun bastırılması, yok edilmesi, insanın alçakgönüllü ve tevazulu olmasını dindarlığın bir gereği olarak görmüşlerdir.

            Ramazan ayını idrak ettiğimiz bu günlerde geçtiğimiz yıllarda partililerin verdiği yazılı ve görsel basında paylaştıkları lüks iftar yemeklerine pek rastlamadık diye sevinirken, basında hiçte hoşumuza gitmeyen, insanların canını sıkan bir haber bomba gibi düştü.  Sosyal medyada iktidar partisinin Ağrı İl Gençlik Kolları Başkanı Halil İbrahim Selçuk tarafından paylaşılan ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan tarafından alıntılanan paylaşımla ilgili iktidar parti mensupları da tepki gösterdi. Partinin eski milletvekili olan Mehmet Metiner, "Bu paylaşımı yapan Ağrı gençlik kolları başkanımız, Lütfen bu paylaşımı derhal kaldırır mısın? Neyin paylaşılıp paylaşılmayacağını, bu tür paylaşımların partimize, davamıza zarar vereceğini bilerek hareket etmek lazım! Böyle bir paylaşıma niye gerek duyulur bilmem!" ifadelerini kullandı.

            Ülkemiz insanları ekonomik krizden son derece etkilenmiş, ay sonunu nasıl getireceğini düşünür iken, tefli, müzikli eğlencenin maliyeti, 21 bin lira olan sahur görüntülerinin paylaşımlarının yapılması nasıl izah edilebilir? Son yıllarda Partinin yönetiminde olan gençlerde bu tür KİBİR li davranışlar sıkça görülmeye başlandı. İnsanlar zenginleştikçe lüks yaşamı İslam’a uydurma gayretleri içerisine girdiler. Peygamberimizin bir sedir üzerine serilmiş hasırın üzerinde yattığını, bir hurma ile orucunu açtığını, etrafındaki insanlar nasıl yaşıyor? Ne yiyor ne içiyor ne giyiyor? İse onun da aynısını giydiğini, her akşam ramazan programı sunan hatipler anlatıyor. Bu gençlerin o programları izlemedikleri toplumdan kopuk yaşadıkları ve KİBRİN ne kadar günah olduğunu TEVAZU nun ise ne kadar doğru ve dinin emrettiği bir davranış olduğunu ne çabuk unuttular! Son model arabalara binmeler, kendi icat ettikleri ve moda halini alan ipekli pahalı kumaşlardan modacılara diktirdikleri elbiseleri giymeyi moda haline getirenler. Lüks restoranlarda iftar ve sahur yapmalar, zengin çevreleri ile özel uçaklarla haçça gidip Kabe ye tepeden bakan ultra lüks kulelerdeki otellerin süit odalarında kalmalar, yeni doğan bebeklere lüks partiler düzenleyip pırlanta yüzük takmalar vb. Davranışlar KİBİR değil de ne dir?

            Yukarıda verdiğim örnekleri çoğaltmak mümkün elbet. Bunlar sadece benim tespitim değil, toplumun her kesimi tarafından biliniyor fakat işin kötüsü bir kısım insanlar bunları görmelerine rağmen bizden diye ses çıkarıp eleştirmiyor ve görmezden geliyorlar. İslamcı yazarlardan Abdurrahman Dilipak gazetedeki köşesinde bunlar için bakın ne yazdı;  Makam arabalarına bindiniz! Makam koltuklarına oturdunuz! Emrinize binlerce bürokrat, Binlerce memur, Binlerce işçi verildi. Kamunun imkânları sunuldu. Ömrünüzde görmediğiniz itibarı gördünüz! Her köşeye bir gökdelen diktiniz! Zenginleşip palazlandınız… Banka hesaplarına Dolarları, Euroları, doldurdunuz! Dünyalıkta sınır tanımadınız… Emniyet şeritlerini kendinize tahsis edilmiş sandınız! Süfli duygulara kapıldınız! Bütün bunları bir adamın arkasına sığınıp yaptınız! Onun uzun yürüyüşünü durdurmak isteyenlere bir çift söz söyleyemediniz! Söyleyemezsiniz! Çünkü siz “Peygamberinizi bile dinlemediniz, beni hiç dinlemezsiniz!”

            Ne kadar doğru bir eleştiri fakat bunu dikkate alıp kendilerine çeki düzen verecek seviyeyi çoktan geçtiler, durmaları mümkün değil, bizim oralarda bir söz vardır ‘’Alışmış kudurmuştan beterdir’’ derler, alıştılar halktan kopuk olmaya ve lüks içinde yaşamaya.

            Ne demiş şair; Geçtim dünya üzerinden. Ömür bir nefes derinden, Bak feleğin çemberinden. Yolun sonu görünüyor.

            Kibrin sonu  =  yolun sonu.