Pamukkale Üniversitesi’ne 1994 yılında atandım. O gün bugündür, üniversitenin bir “Termal Tedavi Merkezi” hayali vardır. Denizli’nin de böyle bir hayali var mıydı? ondan emin...

Pamukkale Üniversitesi’ne 1994 yılında atandım. O gün bugündür, üniversitenin bir “Termal Tedavi Merkezi” hayali vardır. Denizli’nin de böyle bir hayali var mıydı? ondan emin değilim. Eğer olsa idi, gerçekleşmesi bugünlere kalmazdı.

Öyle ya da böyle, hayal gerçek oldu ve 29 Temmuz 2023 itibari ile “Pamukkale Termal Rehabilitasyon Merkezi” açıldı. Ben yine de düşünmeden edemedim, 2000 yılında açılmış olsa idi, 2010 yılında açılmış olsa idi, şimdi nerelerde olurduk bunu ya hiç bilemeyeceğiz ya da önümüzdeki birkaç yıl içindeki uygulamalar, talep ve cevap bize bunu gösterecek.

Geç gerçekleşmesi bir tarafa, doğru yapılanmasını takdir etmek lazım. Üniversitedeki geçmiş idari görevlerimden ve eşim Prof Oya Topuz’un FTR öğretim üyesi olmasından dolayı, 1994 den bu yana Karahayıt’da bir termal tedavi merkezi kurulmasına dair çabaları, projeleri, tarafları yakından bildiğim için şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bugün Karahayıt’da açılan Termal rehabilitasyon Merkezi’nin yapılanması çok yerinde olmuştur. Bunda Rektör Ahmet Kutluhan’ın hekim kökenli, yani doğrudan tedavi edici hizmetlerin içinde olmasının, ve yine bu bilgi ile merkezin koordinatörlüğünü bir FTR öğretim üyesi olan Prof Füsun Ardıç’a bırakmasının belirleyici olduğunu belirtmeliyim.

Bu tesisin en büyük avantajı, henüz kamudan, meslekten ve üniversiteden umudunu kesmemiş bir ekibin ve liderliğin görevde olmasıdır. Tedavi birimlerinin yapılandırılmasından donanımına; gerekli yardımcı sağlık personelinin istihdamından, eğitimi ve koordinasyonuna her şey sabırla ve dikkatle yapıldı. Zaten, PAÜ’de, AB normlarına göre, “akreditasyon alan tek klinik” olmak, FTR Anabilimdalı için bir iddianın ve vizyonun kanıtı gibidir. 

Merkezin insanımızın merakı olan geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında da hizmet verecek olması güzel. Yine çağımız insanının merakı olan genç ve dinç görünme, yani kozmotoloji bölümünün açılması ve başına Türkiye Estetik ve Kozmotik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof Berna Şanlı’nın özelden transfer edilmesi de bir vizyonun belirtisi.

Norveç’de yaşayan gurbetçimiz Oya Demirel bize Fizik Tedavi, rehabilitasyon ve “Welness” üzerine 20 yıllık tecrübesini kısaca anlattı. Özetle dedi ki; çok güzel tesisler yapılması ve uygun tedavilerin yapılması yeterli değil. Günlük iki saat tedavi gören hastanın kalan zamanının nasıl geçireceği önemli. Bu tespit üzerine önümde oturan Osman Zolan Başkanımın kulağına eğildim ve Jeopark önemli demek istiyor başkanım diye takıldım. Başkanım da “Geçen hafta Jeopark Şirketi kurulmasını Belediye meclisinden geçirdik” diyerek doğru zamanda doğru iş yapmış olmanın memnuniyetini paylaştı. Teşekkürler başkanım, bu ilde her şey var, bir liderlik ile koşmaya hazır.  

Açılış toplantısı kulislerinde ifade edildiği üzere bu tesisin en büyük sorunu Denizli’ye ulaşım olacaktır. O yüzden diyorum ya, 1994 den bu güne ulaşım imkanları bakımından yerinde sayan Denizli’ye bakınca, bu tesis ve Karahayıt, Denizli’nin gündeminde kaçıncı sırada yer bulur merakındayım.   

Tesis şimdilik ayaktan hizmet verecek olmakla birlikte, aslında yataklı kurum olarak planlandı. İşin aslı Karahayıt’da yataktan bol ne var ki? yani bi bakıma yatağa ihtiyaç yok denebilir.

Mademki yataklı yapıldı o halde kim yatırılacak, yani hangi seviyedeki hastalar yatacak sorusunu daha hizmet başlamadan cevaplamak gerekir. Hasta yatırmak demek yatan hastanın kalp, akciğer, enfeksiyon gibi hastalıklarının da sorumluluğunu almak demektir. Ya bu branşlardan birer hekim bu tesiste bulundurulacak ya da benim önerim uygulanacak. Söyle ki;

Hastalar öncelikle üniversitenin kampüsteki hastanesinde bulunan FTR kliniğine yatırılır. Genel hastalıkları bakımından değerlendirilir ve varsa durumları stabilize hale getirilir. Örneğin kalçasında bası yarası oluşmuş bir hastanın, yaraya yönelik plastik cerrahi müdahalesi ve enfeksiyon tedavisi merkez hastane kliniğinde yapıldıktan sonra, hasta Karahayıt Termal Rehabilitasyon Merkezi’ne nakledilir. Bu organizasyon planlanırken bazı FTR hastalarının 1-3 ay kadar yattığı göz onun de bulandırılmalıdır. Diğer taraftan, öz bakımını rahatlıkla yapabilen ve etraftaki otellerden gidip gelebilecek hareketliliğe sahip hastaları da yatırmamak lazım.

Merkezde acil servisin de açılmış olması büyük bir gereklilik ve vizyon.  Doç Murat Seyit tarafından bilgilendirildiğimiz üzere Acil hekimleri her türlü kardiyolojik, pulmonolojik vb acil duruma rahatlıkla müdahale etmek üzere yetişmiş hekimlerdir. Uzmanlık gerektirdiği için merkeze sevk edilmesi gereken hastalara bile ilk müdahaleyi rahatlıkla yapacaklardır.

Turizm Bakanlığı’ndan Elif Balcı Fisunoğlu ve Ticaret Bakanlığı’ndan Tarık Aksoy, konuya verdikleri önemi ve bu konuda bakanlıklarca yapılanları anlattılar. Toplantı sonrası tesis gezildi.

Sonuç olarak yılların hayali olan tesis Sayın Rektörümüz Prof Ahmet Kutluhan’ın özel ilgisi ve gayretleri sonucu ses getirici güzel bir tanıtım toplantısı ile açıldı. Üniversitemiz, Denizlimiz ve memleket adına teşekkür ve tebrik ederiz.

Tesis Denizlimize hayırlı olacaktır. Geçmişten günümüze emeği geçen herkese teşekkürler…