Ayurveda dünya sağlık örgütünün kabul ettiği bir tıp protokolüdür
Ayurveda kelime olarak, Sanskritçe'den gelir Ayus - Hayat, Veda - Bilgi. Dünyadaki en kadim ve süregelen tedavi sistemi anlamına gelir.
Ayurveda'nın temel kuralı, kişinin fıtratına ve doğa yasalarına uygun yaşamaktır.
Ayurveda ; insanı bütün olarak ele alır kişinin sağlık açısından dengesini sağlamak için semptomların bastırılması ile ilgilenmez, hastalığın nedenini arar örneğin bir baş ağrısında ağrıyı kesmek yerine nedenlerine odaklanır,
Wellbeing kısaca "Bütünsel Sağlık, Mutluluk ve İyi Olma Hali" olarak tanımlanabilir. Genel yaşam kalitesi wellbeing halinin en açık göstergesidir.
Epigenetik bilimi ve Ayurveda Tıbbına göre günlük yaşam tarzı Sağlığın, Beden & Zihin dengesinin ve genel wellbeing halinin en önemli belirleyicisidir.
Yani daha iyi hissetme hali basit, önemsiz veya minik gibi duran günlük seçimlerimizle direk bağlantılıdır.
Tam da bu noktada Ayurveda sağlık için en önemli koşul olan vücuttaki yaşam dengesini, gücünü düzenlemeyi sağlayacak şekilde kişiye odaklanır.
Ayurvedik tıbbın önceliği hastalığı önlemekdir, sağlığı korumaktır
Ayurvedik tıpta hastalığın, bedenin hastalığa yönelik dayanıklılığını azaltan bedensel ve zihinsel unsurlardaki dengesizlikten kaynaklandığına inanıldığından, bu dengesizliğin düzeltilmesi amacıyla öncelikle yaşam tarzı gözden geçirilir, hayat stilinde fıtratında yani ayurvedik dilde Dosha’sı ile ilgili bir dengesizlik varsa ilk olarak bu dengelenmeye çalışılır daha sonra temiz beslenme ilkeleri kullandığı baharatlardan menü kombinasyonlarına kadar, günlük egzersizleri, stres yönetimi sırkadiyen döngüye uyumlu yaşayıp yaşamadığı, uyku disiplinine bakılarak kişinin denge haline dönmesi hedeflenir, kişinin günlük rutinleri çok önemlidir çünkü bu günlük rutinler yaşam tarzı kalitesini belirler, tüm bunlarla bedene hastalığı yok edecek şekilde denge kazandırılır.
Ayurvedaya göre sağlıklı olmak;
1- Dosha (beden tipi/mizaç),
2 - Agni (hazım ısısı),
3 - Dhatu (yedi beden dokusu: yağ dokusu , kan, kas, kemik, ilik ersuyu
4 - Mala (dışkı , üre ve diğer atıklar) arasındaki denge üzerine kuruludur.
Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bakımdan iyi olmak sağlıklı olmanın unsurlarıdır.
Bilim insanları sağlıklı, zinde, enerjik ve mutlu bir şekilde, yaşlanma belirtilerine kapılmadan yaş almanın temelinin "Yaşam Tarzımız" olduğunu söyler.
Yani sağlığı kaybetmeden önce "sağlığı" korumanın önemini anlamak ve bu doğrultuda bir yaşam tarzı belirlemek, uzun yıllar boyunca wellaging süreci olan "Sağlıklı ve İyi Yaş Almayı" da beraberinde getirmektedir.
"sağlık ve mutluluk" halimizin kontrolünü elimize almak için hiçbir zaman geç değildir.