Yerel seçimlere doğru gidi...


Yerel seçimlere doğru gidiyoruz ya; her seçimde olduğu gibi bu seçimin de değişmez, ihmal edilemez projesi bisiklet yolları. Bisikletin adı bile geçmiyor dedirtmeyi göze alamaz hiçbir aday.

Konuya doğrudan gireyim; Denizli de bisiklet olmaz. Dağların eteklerindeki yamaçlara kurulan şehirlerde bisiklet olmaz. Ancak mahalle aralarında çocukların eğleneceği kadar olur. Yoksa evden işe bisikletle gitmek gibi bir eylem bizde hayaldir. Nitekim Bağbaşı’nda, Acıpayam yolu kenarına kilometrelerce yapılan, güzelim bisiklet yolunda bisiklet görmüşlüğüm yoktur benim. Bizim insanımız bisiklet yolu yok diye bisiklete binmiyor değil. Yolları yaptık, yetinmedik bisiklet dağıttık, ama yolların kullanıldığını görmedik. Bisiklet kullanımı olmayınca araçlar, yayalar kullanıyor, hatta otopark gibi kullanılıyor.

***

Bisikleti ile bilinen ülke ve şehir Hollanda Amsterdam’dır. Amsterdam eğimin sıfır olduğu bir kenttir. Bu şehirde bisikletle dolaşırken tüm yollarda ve tüm gün aynı eforu sarf edersiniz. Yani yokuşu inişi yoktur. Eminim Hollanda’da önce bisiklet yaygınlaşmış, sonra bisiklet yolları yapılmıştır.

Hollanda’nın örneğini biz yakın çevremizde Çivril ilçe merkezimizde görebiliriz. Bu ilçede genci yaşlısı, kadını erkeği, ninesi dedesi bisiklet kullanmaktadır. Çünkü bu şehrin topografyasında eğim sıfırdır.

***

Bisikleti spor amaçlı düşünüyorsak Pamukkale’ye uzanan bir yol yapılması uygun olur, yok hayır farkındalık oluşturmak istiyorsak Çamlık mesireliğinden başlayıp Mehmetçik caddesinden stada uzanan bir yol uygun olur diye düşünüyorum.

Yanlış anlaşılmasın ne bisiklete ne bisiklet yollarına karşı değilim. Ama buradan beklentileri mütevazi tutmak ve yatırımları da buna uygun yapmak lazım.

Üniversite caddesinin hastane bölgesindeki kısmında bir karmaşa hakim. Yaya ve araç trafiğinin iç içe geçtiği bu caddede kimin ne zaman nereden çıkacağı belli değil. Her gün bu keşmekeşi yaşıyoruz. Arada bir durup düşünüyorum, yok mudur bir çaresi? Diye. Benim teklifim aşağıda;

Tek yönlü yolları yeterince kullanmıyoruz. Örneğin söz konusu üniversite caddesine Yunus Emre caddesi ve Bursa caddesi dışında, yan yollardan giriş verilmemelidir. Böylece dolmuşlar, Yunus Emre caddesinden giriş yapar ve otobüs duraklarının bulunduğu kısım rahatlar. Üniversitenin çıkışı kısmen rahatlar.

***

Üniversitenin çıkışı Bursa caddesinin sonlandığı ışıklara açılıyordu, buradan 50 mt aşağı neden taşındı? Anlayabilmiş değilim.

Alternatif olarak Üniversite caddesinin, Yunus Emre ve Bursa caddesi arası, Üniversite girişine kadar yukarı doğrultuda tek yönlü yapılabilir. O takdirde Yunus Emre caddesine karşılık gelen yerden hastaneden çıkan araçlara bir çıkış verilir.  Hatta bir çıkış da doğrudan Acıpayam yoluna verilebilir. Otopark için ücretlendirme üniversite girişinde yapılır, sonrasında vatandaş nerden çıkarsa çıksın.

‘Prof. Dr. Bülent TOPUZ’