Dünya kekik ihti...


Dünya kekik ihtiyacının yaklaşık yüzde 60-70' ini karşılayan Türkiye’de tarımsal üretimin büyük bölümü Denizli’de gerçekleşiyor
.
 
 
             1990'lı yıllarda tütün ekiminin kısıtlanmasının ardından kekik alternatif  ürün olarak  denenip başarı sağlanmıştır.Böylece Denizli Türkiye ve Dünya  kekik ihtiyacını tek başına karşılayan il konumuna gelmiştir. Denizli Pamukkalesi ve termal su kaynakları bakımındanda  dünyanın en zengin alanları içinde gösterilen  turizm şehridir.Hal böyleyken  yöresel tarımsal turizm ürünlerinin ve hizmetlerinin tanıtımı yeterli değildir. Denizlimizde turizmin ve tarımın bütünleşmesi sağlanmalıdır.
Başta kekik olmak  üzere üzüm ve elma gibi yöresel ürünleri kullanarak turizme katkı sağlanması örnek bahçeler başta olmak üzere gezme toplama etkinliklikleri organize edilebilir.Köylere geziler kekiklerin, üzümlerin, elmaların hasat zamanı geldiğinde onların fotoğraflarını çekmek, kekikli zeytinli köy kahvaltıları , kekikli yemekler, kekik yağı, kekik sabunu, kekik  çayları, elma ve üzüm hasadı, üzüm ve elma  suyu, pekmez,  üzüm  elma reçeli ve sirkesi  ,cevizli, bademli sucuklar, üzümlü elmalı kek ve kurabiyelerin yapımlarını izleme olanakları sunulmalıdır. Kırsal turizmi özendirme çalışmaları yapılmalıdır.
Tarımsal turizm çifçilerin el becerilerinin gelişmesine katkı sağlayıp yöresel yiyecek-içecek üretmelerine katkı sağlayacaktır.Tarımla uğraşan çiftçiler aynı zamanda turizmin içinde yer alacaktır.Çiftçilerimize kekik yağı ve kekik sabunu yapımının öğretilip Buldan bezinden yapılmış kekik ve Pamukkale motifli kumaşlarda paketlenerek turistlere satmaları için olanak sağlanmalıdır.Kekik sabunu ve yağları markalaşmak adına Denizlinin bütün otellerinde temizlik ve Spa  da kulanılmak üzere ilk tercih edilen ürün olmalıdır. En fazla yetiştiriciliği Denizlide yapılan şifalı bir bitki olan  kekik kırsal turizmde marka bitki olmalıdır.
Kekik bitkisi ve ürünlerini anlatmadan önce , Doktor kontrolünden geçmeden ve Doktor tavsiyesi olmadan Kekik bitki çaylarını, kekik suyu, kekik yağı, kekikli yemekler, kekikli sabunları kullanmayınız .
 
Kekik Nedir?
            Kekik, ballıbabagiller familyasından, bazen pembemsi kırmızı bazen de pembemsi beyaz renkli çiçeklere ve koyu yeşil, sapsız ya da kısa saplı yapraklara sahip bir bitkidir.
 
 Çorak topraklarda yetişen ve dolayısıyla güneşli bölgeleri seven kekik, bitkisel tedavilerde de oldukça sık kullanılmaktadır. En verimli kekik toplama dönemi, haziran ayından ekim ayına kadar olan süreçtir. Çiçek açmadan önce kurutularak kullanılmaktadır.Kekiği, baharat olarak kullanmanın yanı sıra, kekik çayı olarak, özel üretim teknikleriyle birlikte kekik suyu olarak, ayrıca içerisinde bulunan aromatik ve uçucu bileşen yağların damıtılmasıyla elde edilen kekik yağı olarak ve kekikli sabun gibi çeşitli kullanım alanına sahiptir. Bileşiminde uçucu yağlardan; thymol, methyleter, cineol, linalool, borneol, pinen, bornyl acetat bulunur.
Kullanım Şekilleri ve Faydaları
            Bitkinin yağı çıkarılarak eklem yeri ağrılarına karşı kullanılmaktadır. Baharat olması sebebiyle iştah açıcı, sindirim’ kolaylaştırıcı, rahatlatıcı, mide, karın, baş ağrılarını dindirici ve bağırsak gazlarını giderici etkisi vardır.Cilt sağlığını korur, cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır, saçları besler, canlandırır, kepeği önler, İdrar yolları rahatsızlıkları, kadınların adet düzensizliği,  stresi azaltır, uyku düzeni sağlar, ishale,  kan akışını hızlandırır, kan hücrelerini korur, göz sağlığını korur, mantar oluşumunu önler, kalp sağlığını destekler, kemikleri güçlendirir.Romatizmalara,  öksürüğe, solunum yolları enfeksiyonlarına,  üşütmelere karşıda kullanılır.Genellikle baharat olarak yemeklerimize eşsiz bir tat veren kekik, farklı şekillerde kullanılabilir. Bitkisi daha çok demlenip çay olarak tüketilirken, bu bitkiden hazırlanan kekik yağı ise genellikle kozmetik ürünlere ilave edilir. Ağız gargaraları, merhemler ve aromaterapi yağlarında kekik yoğun bir şekilde kullanılır.
Kekik Çayı Olarak
1. 1 çay kaşığı bitki materyali üzerine yarım litre kaynar su konur, kısa bir demlenmeden sonra içilir.
2.1 tatlı kaşığı kekik, 1 adet elma, 1 dilim limon, 1 litre su, tatlandırıcı olarak şeker veya pekmez.
Hazırlanışı: Çaydanlık içerisine 1 litre su konulur. Elma dilimlenerek 5 dakika kaynatılır. Üzerine 1 tatlı kaşığı bitki eklenerek 5-10 dakika demlendirilir. Süzülerek bardak içerisine alınır. Limon sıkılır ve tatlandırıcı olarak şeker veya pekmez kullanılır.
Banyo Olarak
1 küvet dolusu su içerisine 200 gr kurutulmuş bitki materyali kanarak banyo yapılır.
Yiyecek Olarak
Yoğurtlu kekik çorbası
 Malzemeler:1 avuç kekik, 1 çay bardağı pirinç, 1 kase  yoğurt,1 yumurta,4 kaşık un, 1 limonun suyu,1.5 litre su, kırmızı biber, toz kekik, tereyağı, yeteri kadar tuz.
Hazırlanışı: Öncelikle 1.5 litre suyu kaynatıp kekiği içerisine atıyoruz 5 dk. bekletiyoruz. demlemiş olan kekiği süzgeçten geçiriyoruz. Bir tencereye kekik suyunu ve pirinci ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta, limon suyunu ve unu çırpıcı ile karıştırıyoruz, içerisine kaynayan kekik suyundan yavaş yavaş 1-2 kepçe karıştırarak koyuyoruz, bu karışımı da yine çok yavaş bir şekilde kaynayan kekik suyuna ilave ediyoruz, kaynayınca tuz ve toz kekik ilave ediyoruz,1-2 dk. daha kaynatıp , altını kapatıyoruz. Arzu edilirse üzerine tereyağlı sos ilave edip, servis ediyoruz.
Evde kekik yağı nasıl yapılır?
Kekik yağı antioksidan,antiseptik,antimikrobiyal,antibakteriyel,antifungal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Kekik Yağı Malzemeleri
  • 1 Tutam Kekik,
  • 2 su bardağı zeytinyağı,
  • 1 temiz şişe,
 
Kekik Yağının Hazırlanışı
Mevsiminde toplanan kekik dalları ince ince doğranarak şişenin içine yerleştirilir. Akabinde üzerine şişenin dolacağı düzeye kadar zeytin yağı eklenerek şişenin ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Ağzı sıkıca kapatılan zeytinyağlı kekik yaklaşık olarak bir ay kadar bekletilir. Kekik içerik itibariyle zeytin yağına öz ve yağını verecektir. Bir ay sonunda tam anlamıyla zeytinyağı ile bütünleşen kekik ince beyaz ve temiz bir tülbentten süzülür. Tülbent kekiğin bıraktığı bütün katı cisimleri tutacaktır. Süzülen zeytinyağının içerisinde kekiğin özleri yer alacaktır. Akabinde temiz bir şişe içerisine konulan kekik yağı serin bir yerde muhafaza edilir.

Evde Kekikli Sabun nasıl yapılır?

1.Anne tarifi kekikli sabun yapımı
Malzemeler: 6 litre zeytin yağı, 2 litre su yada kekik çayı,  770 gr kostik ve isteğe göre kuru kekik, kekik yağı
Yapılışı:Kostik yakıcıdır. Cildiniz ile temas ettirmeyin, yanıklara sebep olur. Eldiven ve koruyucu gözlük kullanmaya dikkat edilmelidir. Açık havada yapılması tercih  edilmelidir.Sabun yaparken, yemek pişirmek için kullanılan malzemeler tercih edilmemelidir.Kullanmadığınız malzemeleri seçmeniz daha doğru olacaktır. Paslanmaz çelik, temperli cam ve emaye kase karıştırmak için tüm iyi seçimlerdir.  Bakır veya alüminyum kullanmayın. İlk  2 litre su yada soğutulmuş kekik çayında kostik eritilir. Zeytin yağı ısıtılır.Kaynama durumuna  gelince 2 litre kekik çayına eritilen kostik üzerine yavaş yavaş
dökülür.Birkaç dakika bekledikten sonra ateş iyice kısılır.Kabarmaya başlayınca içinde biriken su buharlaşana kadar sürekli karıştırılır.Kalıba dökmeden önce kuru kekik atılıp karıştırılabilinir.Kalıba dökülüp sertleşmeye bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.6 hafta kadar kurutulur.
2.Benim sizin için denediğim kekikli sabun
Malzemeler
  • 400 gr zeytinyağı – sert ve yumuşak bar yapar
  • 100 gr  diğer sıvı yağ – hindistan cevizi yağı,hint yağı, badem yağı, üzüm çekirdeği, aspir yağı ayçiçeği gibi
  • 69 gr % 100 sodyum hidroksit (Sud kostik)
  • 165 gr  yaklaşık 1 Su bardağı soğuk kekik çayına denk geliyor – (2-3 su bardağı  sıcak suya iki çorba kaşığı kekik atılarak demlenir soğutulur.)
                                                    Yapılışı
            Öncelikle çalışma alanınızı gazete ile kaplayın.Sabun yaparken kimyasal bir takım maddelerle uğraşacağınız için kesinlikle elinizle ve gözünüzle temas etmemelidir. Yapım aşamasında bir eldiven ve gözlük kullanmanızı tavsiye ediyorum.Öncelikle tencerenizin içine 1 bardak soğuk kekik suyunu koyun. İçine yavaşça Sudkostik’ı ekleyin ve karıştırın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sud kostiğin tamamını bir seferde değil yavaş yavaş eklemeniz.Dumanı önlemek için karıştırın ve geri durun.Su ve Sud kostik birleştiğinde ısı ortaya çıkar. Bu ısının 40°C’ye kadar düşmesini bekleyin.
Başka bir kabın içinde 400 gr zeytinyağı, 100 gr  hint yağı diğer yağlardan herhangi birisini  yine 40°C olacak kadar ısıtın ve yağları blendırla veya mikserle karıştırın. Bütün ısılar istediğimiz dereceye geldiği zaman zeytinyağı, diğer yağ karışımını kekik çaylı Sud kostik karışımının üzerine dökün.  Blendırla en az 10 dakika karıştırın. İşte bu evrede cildiniz ve gözünüze sıçramasını engelleyin.  10 dakika sonra karıştırmayı bırakın ve 10 dakika arayla  tekrar tekrar karıştırın.Tıpkı puding kıvamına gelene kadar karıştırılacak.Bu noktada otları (kuru kekik), uçucu yağları (kekik yağı) veya diğer ekleri ekleyin. Birleştirmek için iyice karıştırın.Yine burada dikkat etmeniz gereken nokta sıcaklık. 40°C derecenin çok altına veya çok üstüne çıkmamanız gerekmektedir. 2-3 derece opsiyonu vardır.Muhallebi kıvamına gelen karışımı sabun için hazırladığınız kalıplara dökebilirsiniz. Kalıplarda 2-3 gün kadar bekleyen sabunlarını çıkarttıktan sonra hava alacak şekilde bir yere koyun(ızgara benzeri bir tel olabilir)ve 2 ay bekletin.
https://toptan.sabunaria.com/sabun-hesap-makinesi/ihtiyacınız olan yağ kostik miktarını hesaplama için bu siteyi kullanabilirsiniz.
Not: Kekik bitkisi ve ürünlerini doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Yapmış olduğum kekikli sabunlarım:))